Krijg je pigmentvlekken door IPL?

Als je kiest voor ontharen, couperosebehandeling of acnebehandeling met IPL, dan is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze beginnen te allen tijde met het vermijden van de zon (zie ook IPL en zon) Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het pigment dat in je huid aanwezig is, reageert op de IPL-behandeling. Lelijke verkleuringen zijn dan het resultaat. Om dezelfde reden wordt IPL afgeraden voor mensen met een donker gekleurde huid. Wordt de huid geïrriteerd, dan kan het pigment zich immers ophopen in de huid en op die manier pigmentvlekken veroorzaken.

IPL veroorzaakt dus pigmentvlekken?

IPL an sich veroorzaakt geen pigmentvlekken; degene die zich niet houdt aan de voor- en nazorgvoorschriften, is er verantwoordelijk voor dat er pigmentvlekken ontstaan. Bij het juist uitvoeren van de behandeling en het vermijden van zonlicht voor en na de behandeling, is er geen enkel gevaar voor het ontstaan van pigmentvlekken. Anders ligt het bij mensen met een twijfelachtige huidskleur. Als je van nature nét iets te donker bent voor een IPL-behandeling, kan je eventueel proberen om IPL te testen op een onopvallend stukje huid. Ontstaan er vlekken, verkleuringen of verbrandingen, dan weet je dat IPL voor jou niet de aangewezen methode is. Een goede behandelaar zal je hier overigens altijd op attenderen.

Dus IPL en pigmentvlekken hebben niets met elkaar te maken?

Dat nou ook weer niet, maar in ieder geval niet op de manier die hierboven besproken is. IPL kan juist worden ingezet tégen pigmentvlekken (aff.), ouderdomsvlekken (aff.) en levervlekken (aff.). Deze behandeling wordt soms gecombineerd met een behandeling met laser. Ook voor de inzet van IPL tegen pigmentvlekken geldt: geduld is een schone zaak. De vlekken zijn niet na één behandeling verdwenen, maar moeten meermaals behandeld worden. Verder kan het zo zijn dat de vlekken wel vervagen, maar niet volledig verdwijnen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

IPL voor thuisgebruik?

Er is een ruim aanbod in IPL apparaten, speciaal voor thuisgebruik. Bekijk hier het aanbod (aff.) en vergelijk!

Apparaten voor thuisgebruik >

Op zoek naar alternatieven? Bekijk hier diverse ontharingsproducten (aff.)