IPL en laser

IPL en laser worden in de praktijk vaak door elkaar gehaald. Niet verwonderlijk misschien, want zowel IPL als laser werkt met lichtflitsen. Verder zijn zowel IPL als laser gericht op duurzame, dus definitieve, ontharing. Laser (afkorting van Light Augmentation by Stimulated Emission of Radiation, maar dat terzijde) werkt echter met slechts één golflengte, terwijl het licht van IPL meerdere golflengtes bereikt. Laser is gerichter en werkt daardoor krachtiger dan IPL. Mensen bij wie IPL geen effect heeft, nemen dan ook vaak hun toevlucht tot een laserbehandeling (zie IPL werkt niet).

Waarom niet meteen laser in plaats van IPL?

Uiteraard staat het je vrij om de IPL-stap over te slaan en direct aan de laserstralen te beginnen. Een kleine kanttekening is hierbij echter wel op z’n plaats. Zo is een behandeling met laser in de regel een stuk duurder dan een IPL-behandeling, en als je dan weet dat IPL al niet zo goedkoop is… Het laten laseren van je rug bijvoorbeeld, kan wel oplopen tot een kostenplaatje van zo’n 3600 euro. Dit bedrag betaal je niet ineens, maar wordt uitgespreid over meerdere behandelingen. Voordat je gaat IPL-en of laseren, dien je er dan ook rekening mee te houden dat de behandeling meerdere malen herhaald zal moeten worden om voldoende effect te creëren.

Laserbehandeling: werk voor specialisten

Een laserstraal kan verder in de huid doordringen dan de flitsen die gebruikt worden bij IPL. Het is daarom dat een laserbehandeling vaak effect heeft op mensen bij wie IPL niet of niet voldoende werkt. Maar doordat de straal verder in de huid doordringt, is het risico op huidbeschadigingen en -verbrandingen ook groter dan bij IPL. Daarom wordt een laserbehandeling vaak uitgevoerd door specialisten, zoals door een arts of dermatoloog. Dit betekent overigens niet dat de laserbehandeling dan ook vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar. Overbeharing aanpakken door laserstralen is namelijk een cosmetische behandeling: er bestaat geen medische indicatie.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

IPL voor thuisgebruik?

Er is een ruim aanbod in IPL apparaten, speciaal voor thuisgebruik. Bekijk hier het aanbod (aff.) en vergelijk!

Apparaten voor thuisgebruik >

Op zoek naar alternatieven? Bekijk hier diverse ontharingsproducten (aff.)


1 gedachte over “IPL en laser”

  1. Je hebt helemaal gelijk dat deze begrippen vaak verwisseld worden. Als je het consequent blijft doen valt er wel wat te zeggen voor ipl behandelingen. Klanten verkijken zich er echter op. Daarom is het belangrijk hier rekening mee te houden voor dat je een behandeling aanvraagt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie